Om man jämför livet centralt i en asiatisk miljonstad, med att bo på Lurbacken i Via utanför Hudiksvall, så är det naturligtvis helt olika världar. 
Klimat, livsstil, kost, antalet möten med människor per dag, mm. Vi formas mycket av vår kultur, omgivning, arv osv. Men ändå är vi på något sätt samma människor med drömmar, önskemål, osäkerheter, svagheter.

Jag ser några saker som jag vill ta till mig själv av och en del jag skulle önska att vi hade mer av i västvärlden.

En sak är att mycket färre japaner är överviktiga. Min gissning är att det har många orsaker, men några är: 
Coca-Cola och McDonalds har ännu inte fått så stort inflytande här!
De har inte vår sorts godis med antingen sockersötsaker, eller choklad och de har inte lösgodis. (godiset här är ofta i form av stampat ris, bönpasta, grönt te pulver mm. Börjar faktiskt uppskatta det) 
Portionsstorlekarna är mycket mindre. Jag äter mig ofta 3/4 mätt på en stor portion. De läskburkar som finns är ofta bara 2-3 dl. Jag ser inga 1,5 liters flaskor med läsk.
Troligen betyder tillsatser i mat och människors bakterieflora i tarmen mycket. De har kanske i vissa aspekter en klokare matkultur/industri.

Människors förhållningssätt har några fördelar. 
Dels har de blandat och gett av flera religioner och livsfilosofier. Tempel och småaltare är av alla möjliga sorter inpå varandra och man är väldigt flexibla och överseende i religösa frågor.
Men kanske allra mest tycker jag om inställningen att man hela tiden ska jobba med sitt förhållningssätt mot andra människor, mot naturen och mot sitt eget liv. Det finns en respekt och ödmjukhet som inte är bara påklistrad, utan är resultatet av eftertanke och ett medvetet val av vad som gör livet och samhället bäst. I vår kultur tycker jag många saknar insikten att vi behöver jobba medvetet och långsiktigt med vårt eget psyke.