Åter en morgon med solsken och fick packa torrt tält :-) Paddlade förbi Forsmark kärnkraftverk. Man kommer under en bro och kan paddla innanför kylvattendammen som går långt ut i havet. Skönt idag, då det blåste rejält från sydväst, alltså sidvind och delvis motvind. Mot min vana så snirklade jag mellan öar för att undvika vinden. Gjorde det tillsist så rejält att jag kom långt in i en labyrint av öar och allt smalare sund. Hade tillsist kört in i en återvändsgränd. Såg öppet hav bortanför 10 m landtunga. Men Blå bandet ska paddlas och inte bäras, så det blev vackert att leta mig tillbaks och hitta en annan väg ut. Tacksam för hundpejlen jag fått låna. En erfarenhet rikare och flera nya skråmor under kajaken. Osedvanligt grunt och stenigt i de här labyrinterna.

Väl på öppet vatten kom jag snabbt framåt i den sakta minskande vinden. Har lärt mig nu, så när det kom en regnskur hade jag redan satt på regnjackan. Känner igen fikastållen från när jag paddlade ensam här förra sommaren. Hade då hård motvind att kämpa med.

Havsörnsområden här. Sett flera stycken segla på spaning efter byte, ofta med skränande måsar efter sig. Såg nån lyfta på nära håll. Mäktigt med de stora vingarna. Lärde mig nåt nytt om fjärilar. Jag har tidigare imponerats av hur de kan manövrera bland blad och kvistar med sina klumpiga vingar. Nu såg jsg en som förolyckats på vattnet. Efter att jag stoppat atlantångaren och backat tillbaks för att ta en bild, såg jag att den rörde sig. Plötsligt lyfte den ur vattnet och flög vidare på sin färd mot land.

Tillsist framme vid att passera över Lövstabukten, ca 10 km öppet hav. Nu nästan vindstilla, så det var bara att börja paddla.

Ute på havet fick jag ett av de där ovanliga ögonblicken med total närvaro. Hälsing gled snabbt och lätt genom vattnet. Kroppen var trots 5 mil paddlat redan idag pigg och stark. Musklerna var för tillfället helt smärtfria. Paddeln tog lugna starka tag i vattnet och vilade lätt i avslappnade händer. Kvällssolen värmde från en blå himmel över havet medan molnen tornade upp över land. Plötsligt visste jag att det var just såna här stunder jag sökte med min paddling. Blundade och lät själen fyllas av att vara mitt i sommaren, mitt i livet, mitt på havet.. Naturligtvis blir det ännu mer påtagligt att leva fullt ut när jag imorgon åker hem för att vara med på en begravning. Vi måste leva våra liv medan vi har dom!

Efter bukten kom jag fram till vackra släta klippor. Valde att ta natt där för att njuta av en klipphällstältning. Kunde inte motstå att springa en bit för att låta fötterna njuta av polerad klippa. Efter bad och middag är det tältet som gäller. Nu när jag närmar mig Norrland är det mygg på kvällen. 

Har avtalat med Johan, en paddlare från Älvkarleby att han ska komma imorgon bitti och hänga med på en bit av paddlingen. Kul!